درماتیت آتوپیک یک بیماری پوستی شایع و مزمن در کودکان و نوزادان است که باعث ایجاد خشکی و خارش پوست حساس آنها می شود. این بیماری برای اولین بار در سنین 3 تا 6 ماهگی ظهور می کند. شایع ترین علائم آن قرمزی، خشکی و خارش شدید پوست صورت، گردن، سر، آرنج و زانوها می باشد. علت دقیق درماتیت آتوپیک مشخص نیست. اما عوامل ژنتیکی، قرار گرفتن در هوای خیلی گرم و خشک و سرمای شدید، استفاده از آب گرم برای استحمام ، استفاده از شوینده های ناسازگار با پوست می توانند باعث این بیماری پوستی شوند.
علایم کلی این بیماری موارد زیر می باشند:
- پوست خشک و پوسته پوسته شده
- خارش شدید قرمزی و تورم
- پوست ضخیم شده
- پوست کم رنگ صورت
- برجستگی های کوچک و برجسته ای که در صورت خراشیده شدن ممکن است پوسته شده و مایع ای از آن ترشح شود
- برجستگی و ناصافی روی صورت ، بالای بازوها و ران ها
- پوست تیره پلک یا اطراف چشم
- تغییر پوست در اطراف دهان ، چشم یا گوش
- مناطق ورم کرده و قرمز در پوست، قرمز مانند کهیر
چند اقدام پیشگیرانه می تواند کمک به جلوگیری از ایجاد خشکی و پوسته پوسته شدن پوست کودک کنند:
1- برخی از نوزادان پوشیده از یک پوشش مومی مایل به سفید به نام ورنیکس به دنیا می آیند که که خواص مرطوب کنندگی و ضدباکتریای دارد. متخصصان توصیه می کنند برای مدتی طولانی تر روی پوست بماند تا به مرطوب نگه داشتن پوست کمک کند.
2- اولین حمام نوزاد خود را تا زمانی که بند ناف از بین برود (1 تا 2 هفته پس از تولد) به تعویق بیندازید. در این بین می توانید نوزاد خود را با اسفنج تمیز کنید.
3- تعداد و زمان حمام ها را کاهش دهید. سه بار استحمام در هر هفته و هر بار 10 دقیقه برای سال اول کودک کافی است.
4- از استحمام کودک با آب گرم خودداری کنید. آب خیلی داغ می تواند پوست حساس کودک شما را تحریک کند و منجر به خشکی و خارش شود.
5- از پاک کننده ملایم برای شستشوی پوست کودک استفاده کنید که ضد حساسیت و بدون عطر و اسانس باشد.
6- هنگام خشک کردن نوزاد، پوست او را مالش ندهید. مالش می تواند پوست دلبندتان را تحریک کند و پوست را از روغن های محافظ طبیعی پاک کند.
7- بلافاصله پس از استحمام از مرطوب کننده مناسب استفاده کنید.
8- از مواد شوینده غیر صابونی و بسیار ملایم برای شستشوی لباس، حوله و ملحفه کودک استفاده کنید.
9- لباس با پارچه های نرم و طبیعی و بدون الیاف مصنوعی انتخاب کنید که منجر به تحریک و راش گرمایی در کودک نشوند و قبل از اولین استفاده آنها را بشویید.
10- اتاق کودک را همیشه مرطوب نگه دارید.
11- از پوست حساس کودک در مقابل آفتاب محافظت کنید. نور خورشید موجب خشکی و سوختگی کودک می گردد.
در صورت مشاهده علائم درماتیت آتوپیک لازم است سریعا به متخصص مراجعه نمایید تا کودک مورد معالجه دقیق قرار گیرد. البته هیچ درمان قطعی برای درماتیت آتوپیک وجود ندارد. اهداف درمان کاهش شدت خارش و التهاب، افزودن رطوبت و جلوگیری از عفونت در کودکان است.